Polikarbonát tető ismertető

Avagy mindent a polikarbonát tetőről

Polikarbonát tető

Nem is olyan régen, az építőiparban egyszer csak szükségessé vált egy könnyű, fényáteresztő tetőszerkezet kialakítása, ami erős, mint az acél, de gazdaságosabb és ellenállóbb, mint az üveg. Kellett valami más valami új, amit robosztus épületek felülvilágításához is lehet alkalmazni, és költséghatékony megoldás ipari felhasználás esetén is. De sokáig nem volt alternatíva. Aztán jött a polikarbonát és felrobbantotta a piacot. Most népszerűbb, mint valaha és mindenütt körülvesz minket, hiszen a polikarbonát tető felhasználása igen sokrétű és kedvező ár érték arányt képvisel.

De lássuk csak, hogyan is alkalmazzák a polikarbonát tetőt különféle épületek tetőfedésére.

Mi a polikarbonát tető? – A tető kristálytiszta kilátással

A polikarbonát napjainkban az egyik legnépszerűbb és legtakarékosabb anyag az átlátszó tetőszerkezetek építéséhez, mint például üvegházak, télikertek, stadionok teteje, átriumok, teraszok, és különféle ipari létesítmények. Ennek oka az, hogy a polikarbonát tetők erős, tartós, könnyű, rugalmas, könnyen kezelhető, átlátszó, tűzálló, ütésálló és UV-védő anyagok. A polikarbonátok tehát méltán kedvelt megoldásnak számítanak mindenféle lakossági és kereskedelmi alkalmazásban. Előnyben részesítik, az olyan épületeknél is, ahol az átláthatóság mellett a szigetelés is fontos szempont, hiszen az üregkamrás lemezek meglehetősen jól teljesítenek ezen a téren. Mivel a polikarbonát alapvetően könnyű anyag ezért a telepítése is viszonylag egyszerű.

Könnyebben lehet vágni, módosítani, átépíteni, mint az üveget. Sőt, rendkívül rugalmasak és akár több színből is választhatunk. A polikarbonát tetőknek rendkívül magas az ütésállósága, tartósak és csekély a karbantartási igényük. Egy jól megválasztott polikarbonát tető ökonomikus szempontból is jó választás, hiszen egyenletesen oszlatja el a fényt és a hőt, és szinte bármilyen típusú tetőszerkezethez alkalmazható, szerelése gyorsan megy, telepítéséhez nincs szükség nehéz gépekre. Az üregkamrás polikarbonát lapokat jellemzően sík vagy íves formában, sáv-felülvilágítóként, valamint oldalbevilágítóként használják. Előnye még az üveggel szemben a hideg hajlíthatósága, ami által még több lehetőséget ad a kreatívabb a felhasználásra. Mindezen tulajdonságok miatt a polikarbonát tető sokkal előnyösebb, mint a többi hasonló termék.

Polikarbonát tető típusai – rengeteg lehetőség, bőséges választék

Polikarbonát tetőfedés esetén számos lehetőség áll rendelkezésünkre attól függően, hogy milyen épületet koronázunk meg ezzel a fajta tetőfedési rendszerrel és hogy maga az épület milyen funkciót lát el. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott esetben hullámlemezre, trapézlemezre vagy többkamrás panelrendszerre van szükség.

Mindegyik típusú polikarbonát tető ugyanolyan kedvező tulajdonságokkal bír. Tökéletesen beázás mentes, jól reagál az időjárás viszontagságaira, nincsenek hőtágulásból adódó problémák. Nagy fesztávok áthidalására is alkalmas közbenső megtámasztás nélkül és viszonylag kis dőlésszögű tetők esetében is alkalmazható.

Polikarbonát tető típusok:

Sun Modul

Önhordó, összepattintható cellás polikarbonát lemez rendszer, mely cellás polikarbonát panelekből, egyenes vagy íves acél soroló-merevítő bordákból és soroló-kapcsoló polikarbonát profilokból áll. A hét különböző panelvastagság, kétféle panel szélesség, kétfajta egyenes vagy íves acél borda összesen 30 különböző kombinációs lehetőséget kínál.

Felhasználási lehetőségei

 • komplett tetőfelületek
 • piramis formájú tetők
 • nyeregtetők
 • tetőbevilágító sávok

Íves kivitelben:

 • komplett íves tetők
 • dongák, sávok
 • passzázs és rámpa fedések
Polikarbonát tető - Sun Modul

AKRALUX ONDA

Cellás polikarbonát hullámlemez tetőre, mely cellás polikarbonát hullámlemezből és ennek kiegészítő tartozékaiból áll. Szerkezeti kialakításának köszönhetően rendkívül szilárd és kifejezetten nagy terhelések hordására is alkalmas. Akár ipari, akár mezőgazdasági épület, akár tetőfelújítás esetén az Akralux Onda polikarbonát hullámlemez a jó fényáteresztő képességének, időjárás állóságnak, tartósságnak és hőszigetelő képességnek köszönhetően érdekes alternatívát kínál a hagyományos PVC és poliészter tetőbevilágító lemezekkel szemben.

Felhasználási lehetőségei

 • bevilágító felületek bármilyen épületre
 • cementszálas hullámlemezekkel összeépítve
 • tetőbevilágító felület
 • oldalfal bevilágító felület
Polikarbonát tető - Akralux Onda

AKRALUX GRECA

Cellás polikarbonát trapézlemez. Polikarbonát trapézlemez tetőfedő rendszer, mely cellás polikarbonát trapézlemezből és ennek kiegészítő tartozékaiból áll. Az Akralux Greca cellás polikarbonát trapézlemez szerkezeti kialakításának köszönhetően rendkívül szilárd és kifejezetten nagy terhelések hordására is alkalmas. 4 vagy 5 bordás kialakításának köszönhetően a legtöbb szendvicspanel típussal sorolható, ezzel értékes és költséghatékony megoldást kínál a tetőn át történő bevilágításra.

Felhasználási lehetőségei

 • bevilágító felületek bármilyen épületre szendvicspanellel és trapézlemezzel összeépítve
 • építőelemekkel összeépítve
 • tetőbevilágító felület
 • oldalfal bevilágító felület
Polikarbonát tető - Akralux Greca

Akralux Panel – cellás polikarbonát tetőpanel

A többrétegű, cellás polikarbonát panelek kifejezetten alkalmasak szendvicspanelekkel való összeépítésre, sorolásra. Az Akralux Panel polikarbonát tetőpanel a kifejezetten nagy vastagságával tűnik ki, ezzel optimális hőszigetelést biztosít a tetőn, szendvicspanelek közé, bevilágító panelként beépítve. Kialakításából adódóan kifejezetten jól terhelhető. Az Akralux Panel polikarbonát tetőpanel a polikarbonát fényáteresztő képességének és tartósságának köszönhetően ideális megoldás a hőszigetelt tetőfelületeken bevilágító sávként való alkalmazásra.

Felhasználási lehetőségei

 • Bevilágító felületek bármilyen épületre
 • különféle szendvicspanel építőelemekkel összeépítve.
Polikarbonát tető - Akralux Panel

AKRALUX MINICEL

Minicellás polikarbonát trapézlemez tetőre, oldalfalra. Hullám- vagy trapézprofilú cellás polikarbonát lemez, kiegészítő tartozékokkal. Az Akralux Minicel polikarbonát trapézlemez különlegessége a kis vastagság (3 mm), mely a polikarbonát merevségének köszönhetően kifejezetten alkalmas tetőbevilágító sávként való felhasználásra, trapézlemezek vagy szendvicspanelek közé sorolva, akár a tetőfelületek közepére beépítve is.

Az Akralux Minicel polikarbonát trapézlemez kiváló alternatívát kínál az egyrétegű bevilágító lemezekkel szemben, mivel a két réteg miatt kisebb a kondenzvíz képződés veszélye, valamint a teherbírása is sokkal jobb. Akár ipari, akár mezőgazdasági épület, akár tetőfelújítás esetén az Akralux Minicel polikarbonát trapézlemez a polikarbonát jó fényáteresztő képességének, időjárás állóságának, tartósságának és hőszigetelő képességének köszönhetően érdekes alternatívát kínál a hagyományos PVC és poliészter tetőbevilágító lemezekkel szemben.

Felhasználási lehetőségei

 • bevilágító felületek bármilyen épületre, különféle szendvicspanel, hullámlemez és trapézlemez építőelemekkel összeépítve
 • tetőbevilágító felület
 • oldalfal bevilágító felület

AKRALUX COMPACT

Az egyrétegű Akralux Compact polikarbonát hullámlemezek és trapézlemezek a kialakításukból, anyagukból adódóan kifejezetten merevek és jól terhelhetőek. Akár ipari, akár mezőgazdasági épület, akár tetőfelújítás esetén az Akralux Compact polikarbonát hullámlemez és trapézlemez a polikarbonát jó fényáteresztő képességének, időjárás állósságának, tartósságának és hőszigetelő képességének köszönhetően érdekes alternatívát kínál a hagyományos PVC és poliészter tetőbevilágító lemezekkel szemben.

Felhasználási lehetőségei

 • bevilágító felületek bármilyen épületre, különféle szendvicspanel, hullámlemez és trapézlemez építőelemekkel összeépítve
 • tetőbevilágító felület
 • oldalfal bevilágító felület
Polikarbonát tető - Akralux Compact

Polikarbonát tető szerelése – Akár egy kézzel is…

De mindennek előtt a legfontosabb a gyári előírások betartása!

Ameddig az anyag nem kerül felhasználásra, fontos a megfelelő tárolás. Lehetőleg fektetve és zárt vagy fedett térben legyen elhelyezve. Ha hosszabb ideig kell tárolni, akkor a cellavégeket le kell zárni, hogy a piszok, eső és a rovarok ne kerüljenek bele. Kültéri tárolás esetén, be kell fedni fóliával, amit kellőképpen rögzíteni is szükséges. A polikarbonát tető szerelésének egyszerűségét és könnyűségét nagyban befolyásolja a polikarbonát minősége.

Nem mindig a legolcsóbb választás a legköltséghatékonyabb is hosszútávon, illetve a szerelés is sok bosszúságot okozhat, ha kevésbé jó minőségű anyaggal dolgozunk. Fontos a megfelelő csavarok használata, amik kifejezetten erre a célra alkalmasak. Ha van választás, akkor a hatszögletű fejeket a legegyszerűbb használni. A legtöbb lemezt minden negyedik hullámhosszon, a második hullámozást pedig ereszcsatornáknál kell rögzíteni, az átfedéseknél.

A szükséges méretet egy jól látható jelölővel ( pl: alkoholos filc) fel kell tüntetni a fedőfólián, fontos a pontos mérés, mivel az anyag vágása után az már nem összekapcsolható. A kis vastagságú lemezeket éles pengéjű késsel míg a vastagabb táblákat körfűrészekkel célszerű vágni. Hosszirányú vágásoknál mindig egy függőleges borda mellett kell vágni, hogy a széleken is terhelhető maradjon a lemez, mert csak így marad megfelelő szorító hatása a rögzítő profilnak. A vágni kívánt polikarbonát panelt megfelelő módon kell rögzíteni, hogy vágás közben ne rezegjen és ne mozogjon.

A polikarbonát panelt lefedő fóliát a lap vágásakor nem kell levenni, mert így elkerülhető a vágás során előforduló karcok sérülések. Fontos szem előtt tartani, hogy a polikarbonát tetőpanelek általában csak az egyik oldalukon vannak UV-védelemmel ellátva. Ez azt jelenti, hogy a panelek helyes és helytelen módon telepíthetők, és a panelek vágásakor ezt figyelembe kell venni. A fedőfóliák mutatják, hogy melyik oldal az UV- védett oldal (külső oldal), de általában ez az oldal, amelyen a fedőréteg van.

Beépítésénél figyelni kell, hogy a polikarbonát cellairánya párhuzamos legyen a tető lejtés irányával. Felhelyezés előtt a nyitott cellákat élzáró fóliával le kell zárni. Az anyag felső peremére párazáró fóliát, alulra pedig páraáteresztő fóliát kell ragasztani. A lemezeket hegyes acélfúróval, lehet átfúrni. A lyukak fúrásakor figyelembe kell venni a hőtágulást, ezért ajánlott kb 50%-al nagyobb furatot csinálni a csavaroknak. Ha a fúrás vagy vágás során forgács vagy egyéb szennyeződés került a cellákba, akkor azt magas nyomású levegővel vagy porszívóval lehet eltávolítani, majd a cellavégződéseket speciális ragasztószalaggal le kell zárni.

Ha nincsenek megfelelően lezárva a cellák akkor kosz, víz, bogarak juthatnak bele, illetve a későbbiekben könnyen algássá válik. Ahhoz, hogy a kamrákban ne csapódjon le a pára fontos, hogy a magasabban fekvő végeket párazáró fóliával az alsó végeket pedig páraáteresztő fóliával lássák el, így a pára távozni tud a kamrákból.

Polikarbonát tető szerelése

Polikarbonát tető készítés – Színtiszta kémia

A polikarbonát egy nagyon különleges és egyedi polimer. Az a tulajdonság, amely megkülönbözteti ezt a polimert a többi hőre lágyuló műanyagtól, a belső szilárdság, átlátszóság, tisztaság, széles hőmérsékleti ellenállás, jó elektromos tulajdonságok és magas törésmutató. Hosszú molekuláris lánccal rendelkeznek, és könnyen hőformázhatók. A nevük a molekuláris szerkezetükben lévő karbonátcsoportoknak köszönhetően lett: POLIKARBONÁT.

1953-ban fedezték fel Németországban, majd pár év múlva a német Bayer elkezdte a Makrolon márkanévvel ellátott polikarbonátok gyártását. Az Egyesült Államokban például a General Electric és a Dow Chemical is megkezdték a gyártási folyamatot. Az iparágba olyan vállalkozások is csatlakoztak, mint például a francia AtoChem és az olaszországi Anic. számos vállalat csatlakozott a polikarbonát gyártó iparhoz Japánból, Koreából stb. Ettől kezdve polikarbonát lemezek globális piaca nyilvánvalóan nőtt a közelmúltban, annál is inkább, hiszen széles körűen felhasználhatóak, ipari és háztartási célokra egyaránt.

A gyártás folyamata

Minden polikarbonát-gyártó végső célja a kiváló minőségű polikarbonát olcsó előállítása. Annak érdekében, hogy a polikarbonát felhasználható legyen különféle ipari és háztartási alkalmazásokban, a gyártási folyamat számos szakasz van lebontva. A végtermék minőségét az eljárás hatékonysága határozza meg. Általában a gyártási folyamat magában foglalja a polikarbonát-pellet átalakítását a kívánt alakra, amely teljesíti a kívánt célokat. Általában két fő típusú gyártási folyamat létezik az extrudálási folyamat és az öntési folyamat. Az extrudálás során műanyag granulátumból/ pelletből egy felmelegített csigaorsó segítségével képlékeny anyagot képezünk, és azt átsajtoljuk egy matricán, így az felveszi a formázónyílás alakját.

A granulátumhoz természetesen műanyagszínező-anyagokat és egyéb adalékanyagokat is lehet hozzáadni. A granulátum egy nyíláson keresztül érintkezik a csigaorsóval. A polimer károsodásának megelőzése érdekében a fűtés a csavar mentén fokozatosan emelkedő mértékű. Így a műanyag granulátum megolvad, majd a csavar végén egy rostán halad keresztül a szennyeződések eltávolítása végett. Ezt követően az extrudált profil hűtési fázisokon megy keresztül, levegővel vagy temperált folyadékkal hűtik. Az üregkamrás polikarbonát lemezeket un. koextrudálással állítják elő. A polikarbonát lemez alsó és felső lapja között egy vagy több réteget, üreget hoznak létre, aminek köszönhetően a polikarbonát lemez merevebb, sokkal jobb hőszigetelő és könnyebb, mint a tömör polikarbonát vagy akár az üveg.

A lemezeket UV védelemmel látják el, így a lapok várható kültéri élettartama min. 10 év körül alakul. Öntési folyamat Ez egy olyan gyártási folyamat, amelynek során a polikarbonát olvadékát a kívánt alak szerint sajtolják. A végterméket lehűtik, miközben még az öntőformában van. Kamrás öntés során olyan öntőformát alkalmaznak, mely speciális tömítés által elválasztott, két egymással párhuzamos lemezből áll. A folyékony műanyagot egyszerűen beleöntik a két lap közé, és hagyják megszilárdulni. Ez egy szakaszos eljárás, ahol minden egyes lapöntvény külön készül. Az alapanyag szempontjából a legfontosabb tényező a tartósság, könnyű megmunkálhatóság, porozitás és hogy megfeleljen a kívánt követelményeknek.

Polikarbonát tető - Polikarbonát előállítása

Polikarbonát tető előnyei – Tökéletes választás tetőfedő megoldásokhoz

A polikarbonát tető kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mert

 • könnyű (az üveg tömegéhez képest fele)
 • ütésálló, jégverés álló (az üveghez képest 200-szor erősebb)
 • fényáteresztő (közel 90% fényáteresztés víztiszta polikarbonát esetében)
 • hidegen is hajlítható, rugalmas jó hőszigetelő (üregkamrás polikarbonát)
 • kültéri várható élettartama 15-20 év
 • lágyulási- és olvadáspontja magas (max. 130 C üzemi hőmérsékletig)
 • kitűnő elektromos szigetelő
 • rendkívül alacsony hőmérsékleten is magas teljesítmény kiváló szilárdságtani tulajdonságok, gyakorlatilag törhetetlen
 • viszonylag könnyen megmunkálható
 • egyszerűen újrahasznosítható
 • Uv- védelemmel ellátottak

A légkamrás polikarbonát lemez kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, minél több réteg van egy lemezben, annál jobb lesz a hőszigetelése. Ez a rétegezés súlyával (nagyon könnyű) és szilárdságával (gyakorlatilag törhetetlen) kombinálva teszi ezt a fajta polikarbonátot népszerűvé. Minél több réteg van a polikarbonáton, annál több szigetelést nyújt. Az anyagot gyakran választják szigetelési tulajdonságai miatt. Ha valaki tetőfedő projektet vállal, az is kecsegtető, hogy a telepítés is igen egyszerű mivel olyan könnyű és könnyen is kezelhető. A másik meggyőző tény az ilyen típusú polikarbonát esetében az UV-védelem, valamint annak képessége (rétegein keresztül), hogy eloszlassa a fényt, és ezáltal egyenletesebben osztja el a fényt és a hőt. Ezen okok miatt népszerű választás a polikarbonát tető üvegházak, télikertek és ipari létesítmények tetőfedésének számára.

Kimutatták, hogy az egyenletesen elosztott fény az üvegházak esetében javíthatja a terméshozamot, valamint megakadályozhatja a növényi sérüléseket, például a levelek égését. Előnye még továbbá, hogy csökkenti a munkaerőköltségeket, mivel a telepítése nem igényel nehézgépeket. Ezen felül számtalan felhasználási lehetőséget rejt magában.

Polikarbonát tető előnyei

Polikarbonát tető felhasználása

Íme néhány a legérdekesebb polikarbonát alkalmazás közül.

Pergola burkolat

Ami csodálatos kiegészítő lehet a kertben. Ez általában egy olyan pihenő sarok, amelynek fa burkolata van és védelmet nyújt az esőtől és a közvetlen napfénytől.

Télikert fedése

Hogy rossz időben se kelljen lemondani a szabadban eltöltött ebéd élményéről. Sétány tetőfedése: Kellemesen sétálhatunk tűző napon, esőben vagy hóesésben is polikarbonáttal fedett sétányon. A polikarbonát lemezek képesek ellenállni ezeknek a környezeti feltételeknek, és nem utolsó sorban költséghatékony és esztétikus megoldás nagy területek fedése estén is.

Úszómedence tetőfedése

Az ausztráliai Queensland medencefedő tervezőinek többsége olyan tökéletes tetőfedési megoldást keresett, ami évekig tökéletesen működik és megóvja a medencét az intenzív időjárási viszonyoktól. Átlátszó burkolatot szerettek volna, amely lehetővé teszi a medence használóinak, hogy élvezhessék a csodálatos kilátást az égre és az óceánra. Ezért az uszoda tetőfedésének tökéletes megoldása nyilvánvalóan a polikarbonát lett tartóssága és tisztasága miatt.

Előszeretettel alkalmazzák csarnokok, hangárok ipari létesítmények tetőfedésére is a polikarbonátot, hiszen költséghatékony, nagy fesztávokat is képes áthidalni és rendkívül tartós megoldás. Akár design elemként is funkcionálhat.

Polikarbonát tető felhasználása

A polikarbonát tető hátrányai – szerencsére nem sok van

De, ami van azt meg kell említeni.

Az egyik hátránya, hogy nem karcálló. Ha például a beszerelés során megsérült a polikarbonát tetőnk akkor ahhoz a sérüléshez bizony hozzá kell szoknunk hosszú távon. Bármennyire is „tökéletes anyag” a polikarbonát sajnos nem örök életű és idővel veszíthet régi fényéből, illetve fényáteresztő képességéből és akár be is sárgulhat az idő folyamán. Ezért nagyon fontos megválasztani honnan rendel, vásárol az ember polikarbonát tetőt mert minél jobb minőségű a termék annál kevésbé jönnek elő a problémák és hosszú ideig szép marad a tetőnk.

Polikarbonát tető

Polikarbonát tető ára

Ennél a típusú tetőnél nem lehet fix árakról beszélni.

Az árat meghatározza a minőség, mennyiség szín és a polikarbonát típusa is. Nincs két egyforma épület és nincs két egyforma tető sem, minden épület egyedi éppen ezért egyedi árazást igényel. Ami viszont fix, hogy az olcsóbb megoldás nem biztos, hogy hosszú távon is kifizetődő, ezért kell alaposan mérlegelni, hogy honnan rendelünk, legyen minőségi és megbízható az alapanyag, és akkor egészen biztos sokáig gyönyörködhetünk a kristálytiszta kilátásban.

Polikarbonát tető ára