Polikarbonát – a hajlítható üveg

Avagy mindent a polikarbonátról

Polikarbonát

Egy régebbi cikk szerint a polikarbonát „könnyed, finom, elegáns, légies” – ez azóta is így van, hiszen sikere töretlen.

A polikarbonát építészeti felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, építészeti jelentősége óriási, felhasználási lehetősége igen széleskörű. Innovatív és korszerű megoldásokat nyújt mind ipari-középületi egybefüggő területek bevilágítására, mind pedig „háztartási” épületeknél pl, előtető, kocsibeálló, terasz fedése. A polikarbonát a bizonyítéka annak, hogy a műanyag lehet hasznos is és dekoratív is.

De mi is pontosan a polikarbonát? – A hasznos műanyag

Polikarbonát ábra

A polikarbonát általában víztiszta, átlátszó, hő és ütésálló, ugyanakkor hőre lágyuló műanyag. Van tömör és üreges, vagyis légkamrás változat. A tömör polikarbonát egy kemény, nagy szilárdságú lap, ami a fényt átengedi a hangot viszont elnyeli.

Óceánáriumokban megtartja a hatalmas víztömeget, de az állatkertben is találkozhatunk vele mikor a tigriseket figyeljük. Az üreges polikarbonát külső fele, vagyis amelyik a nap felé néz UV-szűrővel ellátott, és ahogy neve is mutatja különféle méretű légkamrákat hoznak létre az alsó és felső lemez között. Az üregek miatt nagyon könnyű ez a fajta építőanyag, ami különféle vastagságokban érhető el.

A vékonyabb lapok jól hajlíthatóak, ugyanakkor a teherbírásuk kiemelkedően jó. Az üreg vagy légkamrás polikarbonát lemez előnyei közé tartozik, hogy jó a hőszigetelő képessége és kis súlyának köszönhetően könnyen kezelhető a beépítés során. Többféle színben létezik azt viszont fontos tudni, hogy a szín függvényében változik a fényáteresztő képessége.

 

Polikarbonát lemez

A polikarbonát típusai – Széles választék, rengeteg lehetőség

A polikarbonát lemez bevilágítókat jellemzően a következő helyeken használjuk:

  • ipari tető-oldalablakok kiváltásához
  • sáv felülvilágítás
  • üvegházaknál, üveg helyettesítése
  • nagy területű oldal, illetve tetőbevilágítás
  • sík vagy íves fedés

A polikarbonát egy viszonylag új anyagnak számít az építőiparban, hiszen nincs több 20 évesnél. Különböző típusú polikarbonátokat használnak az építőipar különböző területein, a fantáziának csak a képzelet szab határt.

Polikarbonát lemez és tető felhasználásai

Ezek a felül, illetve oldalt bevilágító polikarbonát rendszerek, bármilyen épületre, alkalmazhatóak, különféle szendvicspanel, hullámlemez és trapézlemez építőelemekkel összeépítve. Önhordó, összepattintható cellás polikarbonát lemez rendszer tetőre és falra.

Mindegyik típus tökélesen beázás mentes, és jól viseli az épület „mozgásait”, illetve a hideg- meleg váltakozásából következő diletációt. A nagy táblaméretek lehetővé teszik a függőleges falak és kis dőlésszögű tetők gyors és hatékony beépítését. A polikarbonát lemezek és bevilágítók nagy fesztávok áthordását teszik lehetővé, közbenső megtámasztás nélkül. Többféle cellakiosztással rendelhetőek felhasználástól függően.

Polikarbonát lemez

Akrapan – összepattintható sorolható cellás polikarbonát lemez panel falra

Cellás, légkamrás polikarbonát lemezek különböző vastagságban, UV védett kivitelben rendelhetőek. A polikarbonát lemezek nagyon jó statikai tulajdonságokkal, hő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, kiválóan hajíthatóak, íves felületek is képezhetők vele.

A polikarbonát lemezek rendkívül ellenállóak a külső mechanikai hatásokkal (szélnyomás, jégverés, hőhatás…) szemben. A többrétegű, cellás polikarbonát panelek kifejezetten alkalmasak szendvicspanelekkel való összeépítésre, sorolásra. Előnye az üveggel szemben a hajlékonysága, hőszigetelése, “törhetetlensége”. Könnyű súlya mellett a remek ár érték arány is figyelemre méltó.

Az Akralux Panel egy sor alveoláris polikarbonátból, lapos panelekből álló, egymással átfedő szendvicspanelekkel vagy hullámosított fémlemezekkel kombinálható polikarbonát lemez. Különösen alkalmasak tetőablakok gyártására ipari épületekben és raktárakban, kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek és nagy teherbírásúak.

A méhsejt felépítése és  nagy vastagsága (25 és 40 mm között) nagyobb terheléseknek is ellenáll,  míg a külső oldal UV-védelme megtartja a kiváló fényterjedési képességet, ami  gyakorlatilag változatlan marad az idő múlásával. Az oldalsó átfedési csatlakozás lehetővé teszi a gyors és egyszerű összeszerelést. Polikarbonát lemezzel történő tetőfedés esetén legalább 4 ° (7%) lejtő ajánlott.

Polikarbonát trapézlemez

Polikarbonát trapézlemez

Akralux Minicell – polikarbonát trapézlemez tetőre és falra

Hullám- vagy trapézprofilú cellás polikarbonát trapézlemez, kiegészítő tartozékokkal. Az Akralux Minicel polikarbonát trapézlemez különlegessége a kis vastagság (3 mm), mely a polikarbonát merevségének köszönhetően kifejezetten alkalmas tetőbevilágító sávként való felhasználásra, trapézlemezek vagy szendvicspanelek közé sorolva, akár a tetőfelületek közepére beépítve is. A polikarbonát trapézlemez kiváló alternatívát kínál az egyrétegű bevilágító lemezekkel szemben, mivel a két réteg miatt kisebb a kondenzvíz képződés veszélye, valamint a teherbírása is sokkal jobb.

Akár ipari, akár mezőgazdasági épület, akár tetőfelújítás esetén az Akralux Minicel polikarbonát trapézlemez a polikarbonát jó fényáteresztő képességének, időjárás állósságának, tartósságának és hőszigetelő képességének köszönhetően érdekes alternatívát kínál a hagyományos PVC és poliészter tetőbevilágító lemezekkel szemben.

Polikarbonát hullámlemez

Polikarbonát hullámlemez

Akralux Onda – cellás polikarbonát hullámlemez tetőre oldalfalra

Az Akralux Onda polikarbonát hullámlemez szerkezeti kialakításának köszönhetően rendkívül szilárd és kifejezetten nagy terhelések hordására is alkalmas. Akár ipari, akár mezőgazdasági épület, akár tetőfelújítás esetén.

Felhasználási lehetőségek:

  • bevilágító felületek bármilyen épületre, cementszálas hullámlemezekkel összeépítve
  • tetőbevilágító felület
  • oldalfal bevilágító felület
Polikarbonát hullámlemez szerkezete

Polikarbonát szerelési tudnivalók – mindent alaposan

Mivel a polikarbonát lemez önhordó ezért csak egy vázra van szükség, amire felszerelhető a panel. A vázszerkezet lehet acél, beton vagy fa is. A 10 mm vastagságú 1 üregmarás polikarbonát lemezek csak hosszirányú (cella iránnyal megegyező) alátámasztást igényelnek. Íves fedés vagy vastagabb lemezek esetében 1050 mm a maximális tengelytávolság.

A polikarbonát tető hajlásszöge legalább 5° legyen. Ez a minimális lejtés lehetővé teszi, hogy a lapok felületét a nagyobb mennyiségű esővíz lemoshassa, azaz öntisztuló lehessen. Olyan helyeken, ahol fokozottan nagy hó és szélterhelésre lehet számítani ott mindenféleképpen szükséges a lemezek keresztirányú alátámasztása, a tartószerkezet merevítése.

Az üregkamrás polikarbonát lemezek UV védelemmel vannak ellátva, amely a nap káros sugarait szűri ki. A polikarbonát táblák UV védett oldalát kell a nap felé fordítani, erre a beépítéskor fokozottan kell figyelni, bár  a csomagoláson vagy magán a terméken minden esetben megtalálható a jelzés ezzel kapcsolatban.

A polikarbonát bevilágító panelokat lehet vágni és  fúrni viszont nagyon fontos, hogy a lemezvégeket le kell zárni, hogy a piszok, víz és bogarak ne juthassanak bele.

Polikarbonát előnyei

Polikarbonát előnyei – átlátszó világ

Innovatív és korszerű megoldásokat lehet elérni ezzel a fajta építési technikával melynek rengeteg előnye van. A polikarbonát lemez átengedi a fényt mint az üveg de sokkal ellenállóbb annál.

Ezért tökéletes választás olyan épületeknél, ahol fontos a természetes fény, de azt a lehető legkönnyebb építőanyaggal kell megoldani. Egyben, táblában vagy vágott formában is szerelhető. Könnyen hajlítható, remek a hangszigetelése és meglehetősen ellenálló a polikarbonátból készült panel. Könnyű súlya miatt beépítése is gyorsan látványosan történik.

A polikarbonát design elemként is funkcionálhat egy egy épületbe illesztve, így építészeti szempontból nagyon különleges hatás érhető el.

Polikarbonát design

Polikarbonát hátrányai

Szerencsére hátrányból sokkal kevesebb van mint előnyből, nehezen is lehet összeszedni…

Az egyik amit mindenképp meg kell említeni, hogy bizony a polikarbonát lemez karcolódik, amit sajnos  polírozással nem lehet jaívtani.

A másik nem túl előnyös tulajdonsága, hogy bármennyire is szép tud lenni egy frissem beépített polikarbonát bevilágító, bizony az idő ( jó sok idő) múlásával besárgulhat.

A nem megfelelően vagy egyáltalán nem tisztított polikarbonát tető bevilágítón sajnos meglátszik az idő nyoma és piszkos lesz, veszítve ebből csodás értékéből, ami olyan mintha üveg lenne.

Árképzése

Minden elképzelés egyedi. Minden épület a maga nemében különleges és speciális. Éppen ezért nem lehet fix árakkal dolgozni ezen a területen, hiszen minden megrendelés ugyanúgy egyedi.

Az ár minden esetben függ a típustól, mérettől, színtől, mennyiségtől.

Polikarbonát ismertető

A polikarbonátról összességben

A polikarbonát bevilágító a XXI. század építőanyaga rengeteg „extrával” és lehetőséggel. Széleskörű felhasználhatóságának tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. A jövőbe mutató építkezési technológia, amely külföldön már egy lépéssel előrébb van ugyan de abszolút van még előtte út a világ bármely táján. Érdemes kiaknázni a „hasznos  műanyag” adta lehetőségeket, mert csodálatos és hihetetlenül designos épületeket lehet megalkotni.

„Képzelőerő nélkül terméketlen az ész”